2016. február 20., szombat

A szív, vagy az agy irányít? - Szívünk egészsége


Anatómiai felépítésünket tekintve az emberi szervrendszer egy tökéletes szerkezet, ahol az összes szerv egymással összeköttetésben van. Egy egészséges szervezetben a szervek gyönyörűen együttműködnek és a tökéletesség mechanikáját alkotják meg természetes úton. Azonban van egy szerv (a szív), amely mindenekfelett áll. A piramis csúcsán helyezkedik el, és ha a csúcs meghibásodik, akkor a többi szerv sem tud tökéletesen működni.

A modern kutatások során a tudósok felfedezték, hogy szívünk jóval több, mint egy izompumpa, létezik benne ugyanis egy 40 ezer neuronból álló „miniagy”, amely saját intelligenciával rendelkezik. Egyes tudósok szerint az intuitív megérzések és gondolatok mögött rejlő intelligens erő a szívben rejtőzik, és nem a biológiai agyunkban. A Biblia, az ókori tudományok és az irodalom is a szívhez társította a bölcsességet, az értelmet és az érzelmeket is.

Megfigyelték, hogy a szívátültetések után megváltozik az ember személyisége, mintha a kapott szívvel új lelki tulajdonságokat is kapott volna az operált személy.


Howard Martin, a HeartMath Intézet alelnöke szerint a „szív negyven-hatvanszor több elektromos impulzust bocsát ki, mint az agy. Nem pusztán vért pumpál, hanem szerepet játszik az érzelmek irányításában, hormonok termelésében is.” A neurokardiológiai kutatások egyik úttörőjeként Dr. J. Andrew Armour vezette be a funkcionális szívbéli agy fogalmát még 1991-ben. Kutatásai során felfedezte, hogy a szív rendelkezik egy saját, összetett idegrendszerrel, amely megfelelően kifinomult ahhoz, hogy a maga nemében „miniagyként” tartsák számon. „Idegpályái lehetővé teszik, hogy a koponyában elhelyezkedő agytól függetlenül lépjen fel: képes tanulni, emlékezni, sőt érezni és érzékelni is.”

Egyre több kutatás utal rá: a szív valójában egy nagyon komplex, önszervező információ feldolgozó központ, saját „aggyal”, amely kommunikál a koponyában elhelyezkedő aggyal, illetve befolyásolja is azt az ideg- és hormonrendszeren, valamint egyéb csatornákon keresztül. E behatások alapjaiban befolyásolják az agy működését és a főbb szerveket, és végső soron meghatározzák az élet minőségét.” Minél jobban érezzük magunkat, annál tökéletesebb a szív és az agy összhangja.

A HeartMath Intézet munkatársainak kutatásai szerint a szív elektromágneses mezőkön keresztül is kommunikál az aggyal. A szív hozza létre a test legerőteljesebb és legnagyobb kiterjedésű, ritmikus elektromágneses mezejét. A szív mágneses tere körülbelül ötszázszor erősebb, mint az agy mágneses mezője, és több méter távolságról is érzékelhető.

Valójában tehát nem az agyunkból indulnak ki a cselekvési impulzusok, hanem a szívünkből. A szívünk osztja szét az információkat az érzelmeinken keresztül. A meggyőződéseinket, érzelmeinket elektromos és mágneses rezgésekké, hullámokká alakítja át, majd ezek a rezgések a testünkön túlnyúlva behatolnak a környezetünkbe, szinte mindenbe, ami körül vesz bennünket. Vagyis meggyőződéseink szó szerint sugároznak belőlünk, és a rezonancia törvénye –  a vonzás törvénye alapján hasonló rezgésű energiát keresnek.

heartmath.org/ írása felhasználásával


Szívünk egészsége


A szív a kínai öt elem tan szerint a tűz elemhez, az évszakok közül a nyárhoz, az égtájak közül a délhez, a bolygók közül a Marshoz, a színek közül a vöröshöz, ízek közül a keserű ízhez kapcsolódik. A szívnek erős ráhatása van a mentális és emocionális egészségünkre, különösen az emlékezőképességre, a gondolkodásra és az álmokra. A szív önálló szerv és miután minden más szervvel közvetlen kapcsolatban áll, ezért az "élet gyökerének" is nevezik.  A kínai medicina szerint minden pszichológia zavar a szívenergia megbomlásából ered, ezért az ilyen jellegű betegségek kezelését az akupunktúrában a mai napig a szívvel kezdik.

Ha a szív energiája erőtlen, ez kitűnik a zavaros gondolkodásból, az érzelmek heves ingadozásából, az égig érő jókedvtől a halálos levertségig, egészen a különböző fajtájú hisztérikusságig és a mániás depresszióig. Ha az energia túlságosan gyenge, akkor nehézségek léphetnek fel az érthető önkifejezésben, álmatlanság, gyenge emlékezet, feledékenység jelentkezik, lecsökken, vagy teljesen megszűnik az ízérzékelési képesség úgy a nyelv, mint a psziché részéről.

Ha a szív energiája túlságosan erős, ez szóözönhöz és fecsegéshez, ideges feszültséghez vezet. Akikre ez jellemző, azt hiszik, hogy mindent egymaguknak kell a kezükben tartani, legtöbbször egy felelősségteljes feladatot képtelenek másra bízni. A manapság menedzserbetegségnek nevezett érzelmi és szellemi állapotnak ez egy lényeges eleme és gyakran eredményez magas vérnyomást, infarktust, vagy egyéb szívproblémát.

Toxinok

A szívre hatást gyakorol a máj, a vese, a lép energiája, ugyanakkor szoros kapcsolatban van a vékonybél felső szakaszával, valamint a tüdő, az agy és az idegrendszer energiájával is. A szív egészségét a többi szerv kiegyensúlyozatlansága, toxin terheltsége akár közvetve is befolyásolhatja, de közvetlenül is károsodhat különféle mikrobák és egyéb toxinok által.

A szív körének gyakori toxin terhelői:

Chlamydia, Cocksacki vírus, (ritmuszavar) vírus toxin, Herpesz vírus, gombák, fonalféreg- szívféreg (loa-loa), Helicobaktérium, Streptococcus, ektroszmog, sugárzás. Fertőzési gócok, melyek kialakulásának hátterében emocionális problémák (krónikus örömtelenség, túlzott egoizmus, gyűlölet, pesszimizmus) és a tartós stressz játszik komoly szerepet.

Az egyensúlyvesztés tünetei:

Érzelmi

Szorongás, feledékenység, túlzásba vitt álmodozás, folytonos nevetgélés, a humorérzék hiánya, képtelenség az örömre, az önszeretet hiánya, alacsony önbecsülés, gyűlölködés, nyugtalanság, túlzott lelkesedés, erős izgalmi állapot, frigiditás, hidegség.

Fizikai

Az artériák megkeményedése, trombózis, szívrohamok, vérkeringési zavarok, alacsony- magas vérnyomás, felforrósodott és fájó ízületek, az arc vörös, vagy hamuszürke elszíneződése, szívkoszorúér megbetegedése, gyenge és szabálytalan érverés, túl halk, vagy túl hangos beszéd, dadogás, álmatlanság, irtózat a túl meleg időjárástól.

A tűz elemet tápláló élelmiszerek

Miután a szívhez a keserű íz fűződik, jó hatású az endívia saláta, cikória, gyermekláncfű, spárga, barnarizs, köles. Javítja a vérképződést a cékla, mazsola, áfonya, goji bogyó, adzuki bab, tojás, hal, kék és zöld alga, csalán, petrezselyem. Fontosak a klorofilban gazdag további zöld növények, esszenciális olajok (omega 3), egyéb hidegen sajtolt olajok, diófélék, a kalciumban, magnéziumban, szilíciumban gazdag táplálékok. A nyári étrendünk lehetőleg hűtő hatású, könnyen emészthető ételekből álljon, akik viszont a nyári forróságban is hajlamosak időnként fázni, azok kerüljék a nagy mennyiségű hűtő hatású nyers ételek fogyasztását, vagy azokat melegítő fűszerekkel ízesítsék (gyömbér, fahéj, kardamom, cayenne bors, fokhagyma, stb.

Szív - érrendszer és vele összefüggő szervek megtisztítása Joalis gyógynövény alapú információs cseppekkel, kiegészítve a szív energiáját támogató Joalis emocionális készítményekkel. Személyre szóló életmód és táplálkozási ajánlások.


Tóbiás Irén

Bejelentkezés állapotfelmérésre, információs méregtelenítésre hétköznap 10 és 12 óra között. Tel.: 06-30-474-0408