2016. február 28., vasárnap

A stressz agresszívvá tesz...


A stressz feltüzeli az agresszív viselkedést, könnyen dühkitöréshez vezet, ami megerősíti az erőszakos reakciókra való hajlamot. Ilyenkor történik, hogy pl. a munkahelyi konfliktusokat otthon vezetjük le, az ártatlan családtagokon. A stressz-agresszió kör komoly pusztításra képes. A szervezet stressz hormon szintje (kortizol) alapvetően meghatározza az agresszív viselkedést, ami a vérben való jelenléte szerint csökkenhet vagy fokozódhat. Ez a jelenség ad választ arra is, hogy a békés, nyugodt természetűek, hogyan képesek elveszíteni a fejüket bizonyos helyzetekben és önmagukból kifordulva meglepni környezetüket. Ugyanakkor az agresszív viselkedés megnöveli a vér stressz hormon szintjét, ami szintén fokozza az agresszív hajlamot.

Ezt a tényt patkányokon végzett holland vizsgálatok és Magyar József Halász, PhD, és József Haller, PhD kísérletei is alátámasztják. A kutatók először a hipotalamuszban található agresszióért felelős központot stimulálták elektromosan. Ennek hatására az állatokban nagy mennyiségű stressz hormon – kortikoszteron szabadult fel. A második kísérlet során eltávolították a kortikoszteron termeléséért felelős mellékvesét a precízebb eredmény érdekében, majd stressz hormonokat juttattak a patkányok szervezetébe. Az eredmény, hogy a beadott stressz hormon hatására az agresszív viselkedés jelentősen megnőtt, és a hipotalamusz megfelelő területének ingerlésével kiváltottal megegyező agresszív viselkedés jelentkezett az állatoknál. Vagyis a stressz agressziót hoz létre, az agresszió pedig fokozza a stressz hormonjainak a szintjét. Minél magasabb a vér stressz hormon szintje, annál ingerlékenyebbek vagyunk, a stressz hormonok szintje pedig tovább növekszik a szervezetben. Ördögi kör! Így aztán, ha egyszer bepöccenünk, akkor utána egyre nehezebb leállni. Így már talán érthető az is, hogy milyen mechanizmussal szül az erőszak erőszakot.


Akadnak azonban olyan szorongásos zavarok, amikor az idegrendszer érzékenysége is nehezíti a stabil, kiegyensúlyozott életvitelt. Amikor valami miatt hajlamosak vagyunk az aggódásra, ha akadályoznak bennünket és kényelmetlen kompromisszumokra kényszerülünk, szorongunk egy hosszan nem megoldott helyzet miatt, depresszióssá tehet bennünket. Ha a megoldatlan élethelyzetek okozta stressz állandósul az életünkben, akkor a szervezet stressz szintje könnyen ellenünk fordulhat.

A stressz és a szorongás ismerős fizikai tünetei: izomfeszülés, gyomorfájás, fejfájás, heves légzés, szívdobogás, étvágytalanság, alvászavar, izzadás, fáradtság, kimerültség. A pszichés tünetek között megjelenik a pánik, idegesség, különösen társas helyzetekben a jól ismert dühkitörések, de ide tartozik a megromlott koncentrációs képesség, az állandósult nyugtalanság is. A koffein, az alkohol és a drogok csak rontanak a helyzeten.

Amikor a stressz reakciók állandósulnak, és nincsenek arányban a kiváltó stresszorokkal, szorongásos zavarra érdemes gyanakodnunk. Ide tartozik a generalizált szorongás, a pánikzavar, a szociális fóbia vagy a kényszeres viselkedés.
A megoldás kulcsa a megfelelő stressz kezelés, és a terápiában középpontba kerülő konfliktusrendezés, az életvezetési problémák megoldása. A rendszeres mozgás, pihenés, az életmódváltás, a helyes kommunikáció elsajátítása mind hozzájárulnak ahhoz, hogy kezelni tudjuk a stresszt okozó élethelyzetet.

Táplálkozás

Érdemes a táplálkozásra is oda figyelni, mert a rosszul megválasztott élelmiszerek szintén stresszt jelentenek a szervezet számára. A glutén (búza, árpa, rozs, zab), a kazein, az ízfokozók (náriumglutamát), a cukor, és a fruktóz, illetve a különböző adalékanyagok, és színezékek, stb. komoly csapást mérnek az idegrendszerre is. Így a helytelen életvezetésből adódó stressz és a rosszul megválasztott élelmiszerek okozta fizikai stressz összeadódnak, amire az immunrendszer különböző gyulladásokkal, valamint fertőzési gócok kialakulásával reagál.

 Legjobb stressz űző, nyugodt alvást biztosító teakeverék a kamilla, citromfű, levendula szentháromság. Lefekvés előtt érdemes kipróbálni.

Szelíden az egészségért
Az esetleges gyógyszeres terápia kiváltására kifejezetten alkalmas a Joalis gyógynövényalapú információs méregtelenítő cseppek közül a Streson és Egreson készítmények, személyre szabottan más Joalis készítményekkel kombinálva.


Tóbiás Irén

Bejelentkezés állapotfelmérésre, információs méregtelenítésre hétköznap 10 és 12 óra között. Tel.: 06-30-474-0408