A
metabolizmus (hétköznapi nevén anyagcsere) egy komplex biokémiai folyamat, mely magába foglalja az
elfogyasztott táplálék energiává alakítását, az emésztési folyamatot, a
tápanyagok felszívódását és
eljuttatását a sejtekhez, akárcsak a toxikus anyagok kiválasztását.
Emésztésünkre számos dolog van hatással pl. enzimek, savak, de legfőképpen
a bélflóra megfelelő működése. Tudjuk, hogy az emberi táplálék olyan alapvető elemekből épül fel, mint a növényi
fehérjék, állati eredetű fehérjék, növényi és állati eredetű zsírok, illetve egyszerű és összetett cukrok, azaz szénhidrátok. A feldolgozásuk szempontjából az emberi szervezet számára legbonyolultabbaknak
a fehérjék számítanak.
Mindenki által ismert a köszvény betegség,
melynél a metabolikus zavar miatt a húgysav (állati fehérje bomlásterméke) nem
alakul át olyan formába, amelyet a vesék már képesek kiválasztani. Így
az említett húgysav a szervezetben feldúsul, és kristályos formában lerakódik az ízületekben. Károsítja az ereket,
illetve gyulladásokat vált ki a szervezetben.
Ma már köztudott, hogy a különféle krónikus egészségügyi panaszok leggyakoribb kiváltó okai az anyagcserezavarok. Általánosan ismert a zsíranyagcsere problémák
következménye a vér zsírszint
megemelkedése, illetve a zsírok lerakódása az érfalakon, vagy éppen a cukor anyagcsere zavara, mely a
vércukorszint megnövekedését okozza, károsan
befolyásolva ezzel az idegrendszer és más egyéb
szervek működését. Az állati eredetű fehérjék anyagcsere zavara
során purin (húgysav) és sok más olyan anyag
keletkezik melyek nem csak az ízületekre és az érfalra képesek toxikusan hatni, feltételezhető,
hogy hatással vannak a daganatok képződésére is. Károsítják az idegrendszert, eltömik a nyirokrendszert. Többnyire nagy mennyiségű hús formájában, de nagyon sokszor szintén nagy mennyiségű kazein,
vagyis tejfehérje változatban visszük be a szervezetbe.
A következő jelentős probléma a kazein
(tejfehérje) mellett a kazomorfin. Az eredeti tehéntej régen csupán Béta-kazein A2-t
tartalmazott. Manapság a fajtanemesítésnek és a génmódosító
eljárásoknak köszönhetően a tejben a béta-kazein A1 van túlsúlyban, melyből kazomorfin
elnevezésű peptidek képződnek. Ez a peptid a szervezet számára patológiás hatású, mely komoly
idegrendszeri elváltozásokat okoz, gyakran képes megzavarni az agy azon részeit
melyek az immunrendszer minőségéről döntenek, így
sokszor okozója az autoimmun reakciónak. Ezek után nyugodtan állítható, hogy a tej szupertoxinnak
számít sokak táplálkozásában.
Még ennél is bonyolultabb a növényi
eredetű fehérjék kérdésköre. A probléma lényege a búza eredetű sikérfehérje a glutén, pontosabban
a glutén egyik összetevője a gliadin.
Helytelen anyagcseréje szintén a központi idegrendszer
közreműködésével immunrendszeri problémákat idéz elő, elsősorban az
autoimmunitás
terén. A glutént átereszti a megrongálódott bélnyálkahártya, így az
szétterjedhet az egész szervezetben.
A
feldolgozatlan glutén lerakódik a szövetekben, a bél vagy a légutak nyálkahártyájában, az idegi szálak mentén
és számos más szervben egyaránt. A glutén rendszeres
jelenléte: autoimmun betegségek, súlyos neurózisok,
neurológiai degenerativ betegségek, csontritkulás,
depresszió meddőség, bélrák, stb.
A metabolitoktól való méregtelenítéskor
fontos kihangsúlyozni, hogy a gondot okozó élelmiszer
kizárása az étrendből az egész folyamatot csupán csak lassítja,
és csak ritkán tünteti el a
meglévő problémákat. A szövetek nem hajlandóak önként elengedni a lerakódott metabolitokat,
így ezek továbbra is toxikusan hatnak a szervezet egészére. Egészségünk
helyreállításában ezért
elengedhetetlen a szervezet méregtelenítése, a megfelelő táplálkozás, de
ugyanilyen fontos a mentális kiegyensúlyozottság és a megfelelő mozgás is, mely
segít a pozitív egészségügyi változások megtartásában.
Mérgező anyagcsere maradványok
feltérképezése és eltávolítása a szervekből,
szövetekből JOALIS gyógynövény alapú információs méregtelenítő cseppekkel. Személyre szóló táplálkozási és életmód tanácsok
Bejelentkezés állapotfelmérésre,
információs méregtelenítésre: hétköznap 10 és 12 óra között
Tel.: 06 - 30 - 474 - 0408