2016. január 3., vasárnap

Ételallergia - Ételintolerancia


Mi van a háttérben?
Az elmúlt évtizedek során, drámai módon emelkedett az élelmiszer és környezeti allergia problémája ideértve az autoimmun betegségeket, orrmelléküreg ás orrnyálkahártya gyulladást, asztmát, ekcémát, a hiperaktivitással járó figyelemzavart, különböző magatartási és tanulási zavarokat, különböző pszichológiai és pszichiátriai tüneteket. Ezekben a látszólag egymástól független problémákban legtöbbször van valami közös, de milyen hajlamosító tényező állhat a háttérben? Ez a tényező emésztőrendszerünk állapota!

Sérült bélflóra -  szivárgó bél
A ma már népbetegségnek számító ételallergiák és intoleranciák kialakulásának oka a szivárgó bél, az úgynevezett áteresztő bél szindróma, mely a sérült bélflóra miatt alakul ki. Az ételek nem emésztődnek meg megfelelően mielőtt felszívódnának a sérült bélfalon keresztül és a szervezet erre reagál ételallergia, intolerancia formájában. A bélflóra számtalan okból sérülhet, károsodhat, pl. alacsony gyomorsav szint, inaktív enzimek következményeként elszaporodó baktériumok, gombák, különböző élősködők, valamint a gyógyszeres kezelések (szteroidok, antibiotikumok) okán, de leggyakrabban a bél nyálkahártyájának felszívódási képességét csökkentő, vastag bevonatot képező salakanyagok a felelősek érte, melyek az egészségtelen ételek ki nem ürülő méreganyagaiból állnak össze.

A bélfal egyik funkciója, hogy megakadályozza a nagyméretű, emésztetlen fehérjék vérkeringésbe és nyirokrendszerbe kerülését. Az idegen fehérjéknek a májba kellene jutniuk, ahol hatásosan eltávolításra kerülnek. A beteg vagy sérült, illetve túlzottan igénybe vett máj képtelen semlegesíteni vagy tárolni a fehérjéket, így az allergén anyagokat. Emiatt azok folyamatosan a vérkeringéssel együtt keringenek. Következményként, a hisztamin szint emelkedik és az allergiás reakciók széleskörűen terjednek a szervezetben. Az allergiákból gyógyulás legegyszerűbb módja a bélrendszer állapotának gyógyítása, hogy az ne legyen képes a májat ingerlő és ezáltal az allergiát kiváltó fehérjéket a vérkeringésbe és nyirokrendszerbe juttatni. Kiemelten fontos májunk méregtelenítő képességén is javítani, hogy többek között eltávolítsa a vérből az idegen fehérjét és fenntartsa a vérben a megfelelően szabályozott hisztamin szintet.


Sokan megpróbálják azonosítani, pontosan melyik étel is okozza a reakciókat. Azonban sérült, áteresztő bélfal esetén valószínűleg valamennyi táplálék csak részben emésztődik meg, mely azonnali vagy késleltetett (másnap, néhány nappal, esetleg néhány héttel később) reakciót okoz. Tekintettel arra, hogy ezek a reakciók átfedik egymást, nem mindig lehet pontosan tudni melyik étel váltja ki azokat. Amíg a bélfal sérült marad, zsonglőrködhetünk az ételek megválasztásával, mégsem érünk el végleges eredményt.

 Az ételintolerancia nem ugyanaz, mint az ételallergia.
Az emésztési problémák oka sokszor nem is allergia, hanem valamilyen ételintolerancia. Tapasztalatok szerint sokan nem is tudnak róla, hogy a különböző kellemetlen tüneteiket ételérzékenység okozza. Az ételintolerancia az emésztőrendszer zavara, az adott ételt az emésztőrendszer nem tudja lebontani enzimhiány, vagy csökkent enzimtermelés következtében, az ételallergiáért pedig az immunrendszer hibás működése a felelős. Nem könnyű az elkülönítésük, mert részben hasonló tüneteket okoznak. Mindkét esetben igaz viszont, hogy akkor alakulhatnak ki, ha a bélflóra nem ép, egyensúlya felborult. Az elsődleges teendő tehát a bél áteresztő képességének megváltozásából adódó panaszok megszüntetése, valamint  a megfelelő táplálkozás bevezetése. Amíg a bélflóra állapota helyre nem áll, természetesen fontos az allergiát, vagy intoleranciát kiváltó táplálékféléket kerülni
.
Tünetek, melynek oka allergia lehet:
- köhögés, rekedtség, tüsszögés, asztma, torok duzzanat
- csalánkiütés, ödéma, ekcéma, kötőhártya gyulladás, bőrgyulladás, viszketés
- érintett lehet még a vizeletkiválasztó rendszer, a nemi szervek és az idegrendszer.

Leggyakoribb allergének: 
virágporok, állati szőrök, gombák, paraziták, atkák, toll, de lehetnek baktériumok is.

Leggyakoribb élelmiszer allergének: 
zeller, paprika, paradicsom, dinnye, eper, citrusfélék, tejfehérje (kazein), tojás, sajt, szója, hal, tenger gyümölcsei, dió, mogyoró, csokoládé, ételadalékok, ízfokozók, színező anyagok.

A tojásallergiában szenvedőknek bizonyos oltások nem adhatók (mumpsz-kanyaró-rubeola /MMR/, influenza, sárgaláz) azok tojásfehérje tartalma miatt.


Tünetek, melynek oka ételintolerancia lehet: 
- Puffadás, migrén, hasmenés, súlyproblémák, bőrtünetek, gyomor problémák.
- Irritábilis bél szindrómához (IBS) hasonló tünetek, neurológiai, pszichés problémák, depresszió.
- Ízületi vagy izomfájdalom.
- Ingerlékenység, fáradékonyság, gyengeség, menstruációs problémák, stb.

Leggyakoribb ételintolerancia a laktóz és gluténintolerancia!!
Ételintoleranciánál a tünetek (gyomor- és bélpanaszok, székrekedés vagy hasmenés, puffadás) csak órákkal később vagy másnap jelentkeznek. Az allergiás tüneteket már egy falat étel elfogyasztása is kiváltja. Az intoleranciánál az elfogyasztott étel mennyiségétől is függ a tüneteknek a súlyossága. Ezzel szemben az allergiánál az immunrendszer az adott étel elfogyasztása után szinte azonnal hevesen reagál.

A gluténintolerancia  nem ugyan az, mint a lisztérzékenység!
A glutén intolerancia egy emésztőrendszeri probléma, szemben a lisztérzékenységgel, ami egy autoimmun folyamat, amikor a szervezet a saját szövetei ellen fordul. A folyamatos irritáció, gyulladást okoz, végül a vékonybél tetején lévő bélbolyhok pusztulásával jár, ami egy életre szóló elváltozás. A gyermekkori forma egyéves kor körül kezdődik a liszt tartalmú élelmiszerek bevezetésével. Hasmenéssel és zsírszékeléssel jár, fogyás, vérszegénység, vitaminhiányok tünetei járulnak hozzá. Ez, egy veleszületett autoimmun rendellenesség. Ebben az esetben a gyermek már eleve sérült bélflórával jött a világra.
Fontos: A hosszútávon fel nem ismert, vagy kezeletlenül hagyott gluténintolerancia, később, akár idősebb korban is átválthat lisztérzékenységbe, súlyos bélrendszeri, nyirokrendszeri, hasnyálmirigy problémákat okozva.

Érzelmi stressz 
Fontos megemlíteni, hogy a különböző allergiák kialakulását, valamint a már meglévő tünetek súlyosbodását nagymértékben befolyásolja a stressz. Tartós lelki válság idején az agyalapi mirigy és a mellékvesekéreg által túltermelt hormonok megemelik a vércukorszintet, egyúttal csökkentik a fehérvérsejtek munkaképességét. A stressz hatások tehát mind a bélfalban, mind a keringésben tevékenykedő fehérvérsejtek működését ronthatják, de a gyomor, vékony- és vastagbél nyálkahártya egészségét is veszélyeztetik. Ezért a kezelés nem kevésbé fontos része, hogy felszámoljuk az emocionális, érzelmi stressz okozta problémákat is, mert egy testi tünet mögött mindig elfojtott lelki konfliktus is áll.  A szervezet szimbolikus formában jelzi, amit az illető elnyom magában. Az allergiás személyt a nagyfokú agresszió és a nagyfokú érzékenység közötti konfliktus jellemzi, nincs harmóniában a saját személyes értékeivel, nem tud kiállni önmagáért, nehezen tudja érvényesíteni az akaratát. 

Áteresztő bél szindróma, ételallergia, ételintolerancia szűrése és kezelése, káros érzelmi programok felszámolása Joalis gyógynövény alapú információs cseppekkel. Személyre szóló táplálkozási és életmód tanácsok.

Tóbiás Irén

Bejelentkezés állapotfelmérésre, információs méregtelenítésre hétköznap 10 és 12 óra között. Tel.: 06-30-474-0408