2015. március 15., vasárnap

Metabolikus szindróma – A cukorbetegség árnyékában



A metabolikus szindróma (MS) több, egymással összefüggő anyagcserezavar együttes fennállását jelenti. Az MS civilizációs betegség, a helytelen életmód és táplálkozás hatására lappangva kialakuló anyagcserezavar. A metabolikus szindróma diagnózisát akkor mondhatjuk ki, ha az alábbi kockázati tényezők közül legalább három jelen van: centrális, ún. alma típusú elhízás, kóros vérzsír-összetétel (alacsony HDL koleszterin, emelkedett triglicerid), magas éhomi vércukor, vagy emelkedett vérnyomás.  A sörpocakos, túlsúlyos, holdvilágarcú embertársaink valószínű, mindannyian érintettek.

Az MS kialakulása.

A legújabb kutatások szerint a metabolikus szindróma szoros összefüggésben van az anyagcserével, vagyis a táplálék feldolgozásának módjával. Normális körülmények között a táplálék cukor és egyéb alapvegyületek formájában kerül a vérkeringésbe. A vércukorszint megemelkedésekor a hasnyálmirigy inzulint termel. A sejtekhez kapcsolódó inzulin lehetővé teszi a glukóz bejutását, melyből a sejtben energia keletkezik. Bizonyos esetekben előfordulhat, hogy a sejtek nem képesek reagálni az inzulinra. Egyes kutatások szerint ez az inzulin-rezisztens állapot áll a metabolikus szindróma kialakulásának hátterében. Ha ebben a fázisban a beteg nem változtat életmódján, nagyon nagy eséllyel alakul ki nála 2-es típusú cukorbetegség, innen pedig már csak egy ugrás a magas vérnyomás, az infarktus és a stroke.


Mivel az MS megfelelő életmódváltással, helyes táplálkozással, méregtelenítéssel jól kezelhető, minél hamarabb érdemes változtatni, hosszú távon ugyanis a bonyolultabb kórképek miatt lassabban lehet eredményeket elérni.

A vércukorszint stabilizálása

A szervezeten belül nagyon lényeges vércukorszint stabilizálóknak számítanak az izmok és a zsírszövet. A zsírszövet az irharétegben található és az izmokkal együtt a lép fennhatósága alá tartoznak. A diéta és a mozgás mellett ezért hasznos segítség lehet az említett területek  célzott méregtelenítése, ugyanis ezeknek a szöveteknek hormonális hatása a cukoranyagcserére igen jelentős.

A cukoranyagcsere folyamatának hibáját okozhatják anyagcserezavarok is, akár glutén vagy akár kasomorfin típusúak egyaránt. Minden egyes ilyen tüneti esetben az állati, vagy növényi eredetű fehérjék anyagcserezavarát kell keresni a háttérben és méregtelenítéssel mindenképpen az eltávolításra kell összpontosítanunk.

A gombák előfordulása (hüvelyi, bél, vagy szájüregi) figyelmeztető jelként szolgálhat arra vonatkozóan, hogy a szervezetben a cukoranyagcsere nem működik kiegyensúlyozottan. A cukor iránti fokozott étvágy is közvetett bizonyítékként szolgálhat a szervezeten belüli gombák jelenlétére. A gombák cukrot fogyasztanak, ezáltal a szervezetet gyakran teszik ki vércukorhiánynak. Más esetben az is előfordulhat, hogy az édesség utáni fokozott étvágyat a szervezeten belüli cukorszint ingadozás váltja ki, ami egyfajta hipoglikémiás állapotként működik, melynek során a szervezet a cukor keresésére kényszerül.

A cukoringadozás hirtelen dührohamokat, vagy görcsös állapotokat, de van, hogy epilepsziát is képes kiváltani. A cukorfelesleget nagyon jól érzékelik az agysejtek, mivel a cukorból elektromos potenciál képes kialakulni a szervezetünkben. Az így kialakult elektromos túlfeszültség, (főként az idegi sejtek esetében) pedig az említett rohamszerű tüneteket képesek kiváltani pszichikai, illetve motorikus területeken egyaránt. Egyébként ugyanerre a következtetésre jutottak az Egyesült Államokban azok a tudósok is, akik gyilkosokat vizsgáltak. Ezeknek az embereknek az agyában ugyanis olyan területeket fedeztek fel, melyek összegyűjtik a szervezeten belüli cukrot, majd olyan elektromos potenciál képzésére használják fel, mely ingerli az agyi struktúrákat.. Mindez vezethet agresszióhoz, de más megnyilvánulási formákhoz is, amiket az idegszöveten belüli elektromos potenciál hibás terjedése vált ki. Ebben az estben is a lép köre, valamint az anyagcsere toxinok eltávolítása alaplépésnek számít a méregtelenítési folyamatban. 

Étrendi változtatások

Több zöldséget, kevesebb gyümölcsöt fogyasszon, és kevesebb szénhidrátot, azokból is a lassan felszívódó féléket (barnarizs, köles, hajdina, quinoa. A nehéz, zsíros húsok helyett baromfiféléket, párolva vagy roston, valamint fogyasszon több halat, főleg Omega 3 zsírsavakban gazdag tengeri halakat, és az édesvízi halak közül például fogast, pisztrángot, busát. Cukor helyett stevia, vagy eritrit, főzéshez kókuszolaj, salátára extra szűz olíva olaj, szezámolaj, lenolaj, dióolaj a legjobb választás.


Metabolikus szindróma, cukoranyagcsere zavar kezelése Joalis gyógynövény alapú méregtelenítő információs cseppekkel. A terápia részét képezi a személyre szóló táplálkozási ajánlások is.


Tóbiás Irén

Bejelentkezés állapotfelmérésre, információs méregtelenítésre hétköznap 10 és 12 óra között. Tel.: 06-30-474-0408