2015. november 1., vasárnap

A pokol tüze! - Gyomorsav - Gyomorégés - Reflux


Sokan gondolják úgy, hogy gyomorsav túltengésben szenvednek, reflux, gyomorégés keseríti az életüket, de a probléma megoldására szedett savlekötő gyógyszerek hosszútávon nem igazán segítenek. Lehet, hogy nem is a sok, hanem a kevés sav okozza a problémát? Lehet, hogy az emésztőrendszeri problémák nagy része a kevés sav következménye? Ahhoz, hogy ez a dilemma feloldható legyen, járjuk körül a témát!


Állati fehérjék

Az állati fehérjék emésztése a gyomorban kezdődik egy fehérjeemésztő enzim a pepsin segítségével, melyet a gyomorfal állít elő. A gyomorsav elengedhetetlen a fehérjeemésztéshez, mert a gyomorsav biztosítja a pepsin munkájához szükséges feltételeket, tehát a gyomornak mindig erősen savasnak kell lennie - 1,2-1,9 közötti PH tartományban - hogy a pepszin maradéktalanul el tudja végezni az állati fehérjék bontását. Ha ez nem történik meg akkor az állati fehérjék (tej, tojás, hús) emésztetlenül érkeznek a vékonybél felső szakaszába, a nyombélbe. (Ha valaki például a tejre, illetve a tojásra allergiás biztos, hogy alacsony a gyomorsav szintje).

Növényi fehérjék - szénhidrátok

A növényi fehérjék, szénhidrátok emésztése a nyál segítségével már a szájban elkezdődik, ezért fontos alaposan megrágni minden falatot. Amikor az étel a gyomorba ér, ott normális esetben a gyomorsav leállítja az emésztésnek ezt a szakaszát és csak a nyombél lúgos közegében (a vékonybél első szakasza) folytatódik. Ha viszont a gyomor nem elég savas, akkor az elfogyasztott szénhidrát, cukor, erjedésnek indul a gyomorban és felborítja az ott lévő baktériumflórát, következményként szaporodásnak indulnak a különféle élősködők (gombák, vírusok, baktériumok), melyek egyébként komoly szerepet játszanak a gyomorhurut, a fekélyek és a rák kialakulásában. Az erjedés különböző gázok és méreganyagok képződésével is jár. A felgyülemlett gázok heves böfögést és szűnni nem akaró csuklást okozhatnak.

Reflux

Ezen a ponton érdemes újragondolni a reflux problémáját, mert a köztudatban gyökeret vert „sok sav okozta” kellemetlen tünetek valódi oka máshol keresendő. A reflux, a gyomor és a nyelőcső közötti záróizom (cardia) problémája, mely stressz hatására elernyed és visszaáramlik a sav a nyelőcsőbe. Tehát a tartós stressz és emocionális problémák miatt, a vegetatív idegrendszer, az enterális, vagy bélidegrendszer és a bolygóideg kibillent egyensúlya az, ami előidézi a refluxot. 


De nem csak a kóros stressz-válasz a kiváltó ok, hanem az előbb említett kevés sav következményeként a szénhidrátok erjedése, ennek következményként pedig a különböző élősködők (gombák, vírusok, baktériumok-Campylobacter) elszaporodása is.  Ha a gyomor felső részét megszállják ezek a hívatlan patogénok, toxinjaik részlegesen megbénítják, meggyengítik a záróizmot (cardia) és ennek hatására szintén visszajuthat a sav a nyelőcsőbe.  A savcsökkentő pirulák tovább rontják a helyzetet, és hosszútávon még rosszabb emésztést okoznak, mert még inkább akadályozzák a gyomorsav termelődését, további patogén fajok szaporodását segítve. Különböző gyógyszerek, antibiotikumok, fájdalomcsillapítók szintén csökkentik a gyomorsav termelését, így a megerősödött mikroba telepek még tovább rombolják a gyomor és a bélrendszer még épen maradt normál flóráját. 
Az alacsony gyomorsav szint további következménye, hogy a gyomor alsó záróizomgyűrűje (pylorus) sem zár rendesen és ilyenkor a savas kémhatású gyomor alsó részébe lúgos kémhatású vékonybél nedv és epe kerül. A savas és lúgos közeg keveredése pedig gyomorégést, gyulladást okoz.

Az vagy amit megemésztesz"

A gyomor és a nyombél közötti záróizom  (pylorus) feladata, hogy a gyomor savas és a nyombél lúgos közege ne keveredjen. Ha megfelelően savas a gyomor jól zár a pylorus, ha alacsony a savszint, akkor rosszul zár és a sav leszivárog a nyombélbe. A nyombélnek erősen lúgosnak (8-12 PH) kell lennie ahhoz, hogy a hasnyálmirigy enzimek és az epe elvégezhesse a feladatát. Ez a lúgos közeg elengedhetetlen feltétele a hasnyálmirigyenzimek hatékony működésének, a fehérjék, zsírok, szénhidrátok, cukrok emésztésében. Ha a két közeg keveredik, a nyombél eltolódik savas irányba és az emésztőenzimek inaktívak maradnak. A glutén bontásáért felelős transzglutamináz enzim sem dolgozik, így a glutén sem kerül lebontására. Az inaktív enzimek következtében a vékonybél további szakaszain sem tud folytatódni az emésztés megfelelően, így a vitaminok ásványi anyagok, felszívódása is gátolt lesz.


Tulajdonképpen az egész szakaszon a savas - lúgos közeg keveredése miatt emésztetlenül marad az étel, ami elősegíti a különböző mikrobák szaporodását. Következmény: puffadás, gázosodás, a rothadás és erjedés miatt. További következmény: bél nyálkahártya gyulladás, áteresztő bél szindróma, immunrendszeri problémák, de beindulhatnak autóimmun folyamatok is.  A szivárgó bélen átjutnak és bekerülnek a véráramba a nagyobb molekulájú emésztetlen fehérjék, egyéb toxinok, mely az egész szervezetet érintő különböző betegség tünetek kialakulásához vezetnek. Többek között megjelenik a glutén- és laktózintolerancia, kialakulnak a különböző élelmiszer allergiák, neurológiai problémák és különféle pszichés tünetek.

Fontos megjegyezni, hogy a megfelelő mennyiségű és töménységű gyomorsav az egész szervezetet védi, az első védelmi vonal, hogy a szájon át bekerülő baktériumok és egyéb betolakodók már a gyomor savas közegében megsemmisüljenek. „Gyárilag” vagyunk úgy beállítva, hogy a gyomor erősen savas legyen. A záró gyűrűknek (cardia, pylorus) kell gondoskodni arról, hogy a sav a gyomorban maradjon. Tehát olyan nincs, hogy sok a sav! A sav inkább kevés lehet és sajnálatos módon a legtöbb embernek a közvélekedés ellenére is alacsony a gyomorsav szintje.

Most már talán érthető hogy a gyomor megfelelő savassága, alapvető feltétele az emésztőrendszer tökéletes működésének, egészségünk megőrzésének. Ugyanakkor a stressz, a pszichés nyomás megszüntetése, a romboló érzelmek feltérképezése és feloldása ugyanilyen fontos feladat, mert ugyan létezik fizikai eredetű lelki probléma és lelki eredetű fizikai probléma is, de a kettő mindig egyszerre van jelen az ember életében. Egyszerre kell kezelni mind a kettőt és akkor az eredmény nem marad el.

Reflux, gyomorégés, gyomorhurut, gyomorgyulladás, stressz, emocionális problémák kezelése JOALIS gyógynövény alapú információs cseppekkel. Személyre szóló táplálkozási és életmód tanácsok.



Tóbiás Irén

Bejelentkezés állapotfelmérésre, információs méregtelenítésre hétköznap 10 és 12 óra között. Tel.: 06-30-474-0408