2014. május 21., szerda

Egy alattomos kórokozó - Chlamydia


A Chlamydia egy vírusszerűen viselkedő parazita, rendszertanilag a baktériumok és vírusok közé sorolható, egy alattomos sejtélősködő, amely a gazdaszervezet citoplazmájában szaporodik, és az egyik legelterjedtebb nemi úton terjedő, de nem nemi  betegség kórokozója. A problémát súlyosbítja, hogy a betegség sokszor tünetmentes, így sokáig észrevétlen és kezeletlen maradhat. Legnagyobb veszélye a terjedésén túl, hogy sokszor már csak valamilyen szövődmény kapcsán terelődik rá a gyanú.
A 25 évnél fiatalabb, szexuálisan aktív nők közül tízből egy személy Chlamydiával fertőzött. 20 éves kor alatt a védekezés nélküli nemi élet miatt meglehetősen nagy a kockázat, később pedig a gyakori partnerváltások teszik indokolttá a rendszeres ellenőrzéseket.  A Chlamydiát általában, mint kizárólag a nőket fenyegető fertőzést emlegetik, de ez távol áll az igazságtól. A 20 és 30 közötti férfiak is a kiemelten veszélyeztetett csoporthoz tartoznak.

Jelenleg négy féle Chlamydia típus leírása létezik, ebből a két legjelentősebb a Chlamydia trachomatis és a Chlamydia pneumoniae.

A Chlamydia pneumoniae mindennapi életünkben sokkal gyakrabban fordul elő, ami légúti megbetegedéséket okozhat, főképpen tüdő, hörgő és orrmelléküregi gyulladásokat kiváltva. Lefolyása változó. Ez lehet egy enyhe légúti gyulladás, de okozhat életveszélyes tüdőgyulladást is. A Chlamydiának ez a típusa az arteoszklerózisos (érfalban kialakuló lerakódás) esetek mintegy 100%-ának a hátterében megtalálható.

A Chlamydia trachomatis egyes baktérium fajtái nyirokrendszeri megbetegedéseket képesek előidézni, mégpedig a genitális terület mentén. A petefészek fertőzöttsége koraszüléshez, vetéléshez, méhen kívüli terhességhez akár meddőséghez is vezethet. A nőknek mindenképpen fel kell figyelniük, ha esetleg gyakori vizelési ingert, fájdalmas vizeletürítést tapasztalnak, esetleg szokatlan hüvelyi folyás, ciszták, vagy menstruációk közti vérzés, esetleg az aktus során fellépő fájdalom jelentkezik. Szájba kerülve nyakon és a fejen előidézheti a nyirokcsomók megduzzadását, homoszexuálisoknál végbélgyulladást okozhat. Gyakran találkozunk vele húgycső, here, mellékhere, vagy dülmirigy gyulladáskor is. Sok esetben az Ízületi gyulladások hátterében is megtalálható. A méhlepényen átjutva megfertőzheti a magzatot. Képes megtámadni a szaruhártyát, és a kötőhártyát, melynek következménye akár a látás elvesztése is lehet. A Chlamydia esetében tehát egy olyan mikroorganizmusról van szó, mely az emberi szervezetben jelentős károkat képes előidézni.

Az orvosi vizsgálatok nem mindig adnak egyértelmű választ a fertőzésre!

A fertőzés mintegy 20%-nál a szervezetben nem termelődik ellenanyag, így sokszor nyakon csíphetetlenek. Más esetben ugyan termelődnek ellenanyagok, ezek azonban hónapokkal később is képesek fennmaradni az érintett szervezetben, így pedig utólag lehetetlen kiszűrni, hogy immunreakcióról, vagy pedig éppen zajló aktuális fertőzésről van szó.
Beszélhetünk latens, vagy rejtett fertőzésről is, amit egyáltalán nem lehet kimutatni. Ennek oka legfőképpen az, hogy a Chlamydia szaporodása a sejteknek csak egy behatárolt számában bonyolódik, ráadásul a növekedési ciklusaik sokszor szünetelnek, így a fertőzés nem aktív. Ez az aktivitás bizonyos körülmények között vissza-vissza tér.
A Chlamydia a sejteken belül un. energikus élősködők közé tartozik, ami azt jelenti, hogy létezése abszolút értelemben függ a gazdasejt anyagcseréjétől. Éppen ezért az antibiotikumokkal történő kezelés bonyolult és bizonytalan. Mindenképpen lényeges szorosan együttműködni az immunrendszerrel, amely képes ezt a típusú terheltséget a szervezetben bárhol felkutatni és kezelni.

Chlamydia okozta fertőzés feltérképezése és kezelése, egyéb nőgyógyászati problémák felszámolása JOALIS gyógynövény alapú méregtelenítő információs cseppekkel.

Bejelentkezés állapotfelmérésre, 
információs méregtelenítésre: hétköznap 10 és 12 óra között
Tel.: 06 - 30 - 474 - 0408