2015. június 17., szerda

Mentsük meg a koleszterint!


Amikor szóba kerülnek az állati zsírok, vagy akár a tojás, szinte mindenki felszisszen, mert ki ne hallott volna az „artériát eltömő, szívbetegséget okozó” koleszterinről, ami ellen minden fronton küzdeni kell. Ez az elképzelés 1953-ban nyert elfogadást és az óta nyereséges iparággá nőtte ki magát. Az első pillanattól kezdve tudományos értekezések százai bizonyították be, hogy az elképzelés teljesen téves és egyben nagyon veszélyes tévút, de a profit orientált szereplők ezt másképp gondolták.
Mára a népszerű média segítségével rémült emberek milliói kapkodják a koleszterincsökkentő pirulákat és a jól bevált természetes zsiradékok helyett hidrogénezett növényi zsiradékot és főző olajakat, vajpótlókat, más mesterségesen módosított zsírokat, (transzzsírokat) feldolgozott termékeket fogyasztanak, melyek teljesen idegenek az emberi szervezet működésétől. Érelmeszesedést, szívbetegséget, rákot okoznak. Ezt már felelősen gondolkodó tudósok régen bebizonyították
 Az állati eredetű zsiradékok, és az érelmeszesedés, a szívbetegség és a rák között nincs semmiféle kapcsolat, mindennapos fogyasztásuk a szervezet megfelelő működéséhez elengedhetetlenül fontos.
.George Mann amerikai orvos és tudós szerint ez a koleszterinnel kapcsolatos téveszme „e század, vagy talán minden eddigi évszázad legnagyobb tudományos félrevezetése”.
Mit kell tudni a koleszterinről?

Szervezetünk minden szervének minden sejtje tartalmaz koleszterint, feladatuktól és rendeltetésüktől függően más- más mennyiségre van szüksége. Sok sejt esetében a sejtfal csaknem felét koleszterin alkotja. A D vitamin és minden hormon elő anyaga is, ugyanakkor hormonszállító anyag a vérben. A szervezet szteroid hormonjait (tesztoszteron, progeszteron, aldosteron, stb) koleszterin alkotja. Ezek a hormonok az anyagcsere szabályozástól kezdve, az energiatermelésen, az ásványi anyagok beépítésén, az agy, az izomzat, a csontozat kialakításán, valamint a viselkedéssel, az érzelmekkel, a szaporodással kapcsolatban is számtalan feladatot látnak el. A koleszterin létfontosságú immunrendszerünk megfelelő működéséhez, véd a fertőzésekkel szemben, egy esetleges fertőzés esetén pedig gyorsabb a felépülés.

Az emberi agy különösen gazdag koleszterinben, szárazanyag tartalmának felét a koleszterin teszi ki. Az agyban és az idegrendszer többi részében az egyik legnagyobb mennyiségben előforduló anyag a mielin nevű zsíros anyag, melynek 20 százalékát koleszterin alkotja, mely úgy burkol be minden idegsejtet és szövetet, mint az elektromos vezetéket a szigetelése. A szigetelésen kívül óvja és táplálja az agy és az idegrendszer minden apró szerkezetét. Akik kezdik elveszíteni a mielint, azoknál a szklerózis multiplex nevű betegség alakul ki. A mielin újraépítéséhez szervezetünknek sok koleszterinre van szüksége.

Sokan nem tudják, hogy a szervezetben előforduló koleszterint az egészséges szervezet a saját maga igényeinek megfelelően állítja elő és nagyobbik része nem az ételekből származik. Ha többet eszünk belőle, szervezetünk kevesebbet termel, ha kevesebbet viszünk be, akkor többet állít elő. A koleszterinszintet csökkentő szerek, viszont megzavarják a szervezet koleszterintermelő képességét és így csökkentik a szervezet számára felhasználható koleszterinmennyiséget. Tehát, ha valaki nem szed koleszterinszintet csökkentő gyógyszert, nincs miért aggódnia. A sérült, abnormális bélflórával rendelkező emberek viszont rosszabb helyzetben vannak, mert szervezetük mérgezettsége és hiányos tápanyag ellátottsága miatt nem képes elegendő koleszterint előállítani. Kutatások igazolják, hogy akik nem tudnak elegendő koleszterint termelni érzelmi ingadozásokra és magatartási zavarokra hajlamosak. Rutinszerűen a vér alacsony koleszterinszintjét mutatták ki erőszakos, agresszív, öngyilkosságra hajlamos, gyenge önuralmú embereknél. David Horrobin oxfordi professzor kijelentette: „A népesség koleszterinszintjének nagyarányú csökkentése erőszakosabb viselkedési minták felé való általános eltolódásához vezethet…” Akinek szervezete nem képes elegendő koleszterint előállítani, annak sok koleszterinben gazdag élelmiszert kell fogyasztani, hogy ellássa szerveit ezzel a létfontosságú anyaggal.

Teljesen téves az a végletekig leegyszerűsített elképzelés, hogy a zsíroktól elhízunk. Az elhízás oka a finomított szénhidrátok. A természetes zsírok szervezetünk minden részébe, az agyba, a csontokba, izmokba, stb. eljutnak - szervezetünk minden sejtjét nagyrészt zsír alkotja. Gazadag koleszterinforrások: természetes vaj, ghi (nem vajpótlók) más állati zsiradékok, pl. libazsír, kacsazsír, tojássárgája, kaviár, hideg vízi halak, jó minőségű húsok, tőkehalmáj olaj, telített zsírsavak kiváló forrása a kókuszolaj és vaj, kókusztej, kókuszkrém. 


Koleszterinszintet csökkentő gyógyszerek (staninok) mellékhatásai

A koleszterinszintet csökkentő gyógyszerek egyik mellékhatása az emlékezetromlás. Dr. Duane Graveline orvos a NASA egykori tudósa és űrhajósa is emlékezetvesztést szenvedett el az ilyen tablettáktól és úgy sikerült megóvni memóriáját, hogy abbahagyta a pirulák szedését és sok koleszterinben gazdag ételt evett. Tapasztalatait a „Memória tolvaj statinok és az értelmetlen háború a koleszterin ellen” című könyvében írta meg. A koleszterinszintet csökkentő gyógyszerek további mellékhatása, hogy blokkolják a máj bizonyos folyamatait, ennek egyik következménye, hogy nem termelődik többé koenzim Q10, amely minden sejt, de különösen a szívsejtek működéséhez nélkülözhetetlen. Izomfájdalmat idéznek elő, kapcsolatban állnak az idegek károsodásával, elnyomják az immunfunkciókat. Sajnálatos módon nem csökkentik az érelmeszesedést és nem hosszabbítják meg az életet. 

Az érelmeszesedés valódi oka nem a koleszterin, hanem a homocisztein

A homocisztein egy kéntartalmú, emésztés során keletkező toxikus aminosav (érkárosító fehérje), melynek a lebontásához folsavra, B6- és B12-vitaminra van szükség. A homocisztein emelkedett szintje és az érelmeszesedés okozta betegségek közötti összefüggés mára már egyértelmű. A magas homocisztein - szint a szívinfarktus, agyvérzés emelkedett kockázatával jár együtt, károsítja az erek falát, ezzel segíti elő az érelmeszesedés folyamatát. Az érelmeszesedést, a szív és érrendszeri betegségeket tehát nem a koleszterinszint, hanem többek között a vitaminhiányból adódó magas homocisztein szint, valamint a már említett módosított növényi zsírok, olajok (transzzsírok) okozzák. Vizsgálatok alapján valószínűsítik, hogy a magas homocisztein - szint az Alzheimer-betegség kialakulásával és egyes terhességi problémákkal is összefüggésben állhat. Klinikai tapasztalatok azt igazolják, hogy a magas homocisztein - szint B9 (folsav), B6 és B12 vitamin adagolásával visszaszorítható.

További segítség a Betain-Hydrochlorid - a sósav forrása, nélkülözhetetlen a gyomorban zajló enzimatikus fehérje-lebontáshoz. Ennek elégtelensége szintén kapcsolatban van a vér homocisztein szintjének emelkedésével.

Gyomorsav: sok vagy kevés?

A legtöbb embernek alacsony a gyomorsav szintje. Az idősebb korosztály még inkább érintett. A köztudatban sajnálatos módon ennek az ellenkezője vert gyökeret. A fehérjék emésztése a gyomorban kezdődik egy fehérjeemésztő enzim a pepsin segítségével, melyet a gyomorfal állít elő . A gyomorsav elengedhetetlen a fehérjeemésztéshez, mert a gyomorsav biztosítja pepsin munkájához szükséges feltételeket. Aki most arra hivatkozik, hogy neki a sok sav miatt refluxa van és savlekötőt kell szednie, nem is tudja, hogy mekkora kárt okoz magának, ugyanis a refluxot nem a sok sav okozza. A gyomornak mindig erősen savasnak kell lennie. A problémának semmi köze a gyomor savszintjéhez, ezért a savlekötők szedése tovább rontja a gyomor PH értékét, lehetetlenné téve ezzel a megfelelő emésztést, így az továbbra is táptalajul szolgál a különböző patogén baktériumok, gombák (candida) megtelepedésének és ezzel a nem kívánatos emésztőrendszeri és bélrendszeri tünetek számának gyarapodásához. Ráadásul a candida önmagában is képes az anyagcsere termékeivel akadályozni a gyomor savtermelését. A reflux kialakulásának oka a nyelőcső és gyomor közötti záróizom (cardia) nem megfelelő működése (ellazulása). Ennek oka apavetően a stressz, valamint ételallergia, ételintolerancia (pl. glutén) és a már említett baktériumok, gombák. Amikor a gyomor felső részét birtokba veszik ezek a hívatlan vendégek, azzal legyengítik a gyomorszáj záróizmát is. Tehát nem a gyomor túl savas állapota az ok, sokkal inkább a kevés gyomorsav okoz problémát, úgy hogy óvatosan a savlekötőkkel. 

Összegzés 
A magas homocisztein - szint csökkenthető a transzzsírok és egyéb módosított zsírok fogyasztásának elhagyásával, a keményítők és finomított szénhidrátok mellőzésével, jó minőségű természetes zsírok és esszenciális zsírsavak (Omega3) bevitelével, az emésztési folyamatok támogatásával, ásványi anyagok és vitaminok, B6, B12, folsav pótlásával. Probiotikumok segítségével a patogén baktériumok kiszorítása szintén fontos lépés. Így nem csak a szív és különböző érrendszeri megbetegedések, de az anyagcsere problémák, inzulin rezisztencia, túlsúly és a gyulladások kockázata is csökkenhet.

Emésztőrendszeri problémák, allergia, ételintolerancia, reflux kezelése JOALIS gyógynövény alapú méregtelenítő információs cseppekkel. Személyre szóló életmód és táplálkozási tanácsok.

 
Tóbiás Irén
Bejelentkezés állapotfelmérésre, információs méregtelenítésre hétköznap 10 és 12 óra között. Tel.: 06-30-474-0408