2015. április 12., vasárnap

Mi áll a vérszegénység hátterében?


A nőknél a vérszegénység kialakulásának első számú okaként a normálisnál erősebb havi vérzést szokták említeni. Jacques Moritz, MD, a New York-i Kórház nőgyógyász-igazgatója szerint „Ilyenkor a nők annyi vért vesztenek, hogy annak csak a fele pótlódik, majd újra annyit veszítenek, hogy egy hónap kell a regenerálódásra” Előfordulhat azonban rejtett apró belső vérzés is az emésztőrendszer mentén, ami szintén anémiához vezethet.

Ezután már csak három anémia típus marad...


Az első a vashiánnyal függ össze. A vas a vékonybélen keresztül szívódik fel a szervezetünkben és előfordulhat, hogy a vékonybélben bekövetkezik a vas felszívódási zavara. Ennek gyakori oka lehet a glutén illetve tejérzékenység, melynek következtében a vékonybélben elváltozások alakulnak ki. Okot képezhetnek a fertőzési gócok, olyan esetekben, amikor a béltraktus sérül és benne béldiszbiózis alakul ki. Ráadásul a sérült bélflórával rendelkező emberek bélrendszerében éppen vaskedvelő patogén baktériumok élnek és ezek az ételekből származó az összes vasat felfalják az ember szervezetében. Az orvosok sok esetben vastablettát írnak fel a betegnek, pedig önmagában a vaspótlás csak tovább segíti ezeknek az élősködőknek a szaporodását és a bélrendszer további károsodását, ugyanakkor nem szünteti meg a vashiányt. A szintetikus formában bejutó vasnak ráadásul csak maximum 2-8 %-a hasznosul a szervezetben, a többi viszont feldolgozatlanul terheli a vesét, vagy lerakódik az ízületekbe és egyéb szövetekbe, valamint székrekedést okozhat. Önálló szedése tehát nem javasolt.

A következő ok, amikor a bélrendszer helytelenül szívja fel a vasat, ez pedig a B12 vitamin hiánya. A B12 vitamin kizárólag csak akkor szívódik fel, ha a gyomor egy bizonyos anyagot juttat a bélrendszerbe. Ezt az anyagot nevezik sajátosan belső faktornak. Ha ez az anyag nincs jelen, nem megy végbe a B12 vitamin felszívódása. Miért nem termeli, a gyomor ezt un. belső faktort? Sajnos ismét ugyan oda lyukadunk ki: ebben az estben is lehet ok a glutén illetve tejérzékenység, valamint a gyomor területén megbúvó gócok. 

A vérszegénység harmadik típusa szorosan összefügg a csontvelővel. A véralkotók a csontvelőben képződnek. A csontvelő méregterheltsége megjelenhet bármely véralkotó képződésében: a fehérvértestek, a vörösvértestek, a vérlemezkék esetében hiány, vagy többlet formájában. A leukémia során túl sok fehérvértest képződik, un. poliglobulia (a csontvelő aktivitásának a növekedése) esetében pedig túlzott mennyiségben termelődnek a vörösvértestek. Az is előfordulhat, hogy a véralkotók, túl csekély mértékben képződnek a szervezetben, ilyenkor beszélünk leukopéniáról, eritropéniáról, trombocitopéniáról. Ebben az esetben is gluténérzékenység következménye állhat a háttérben, ugyanakkor a csontvelőben nagyon gyakran fordulnak elő szervetlen toxinok is. Főként olyan vegyi anyagok, mint növényvédő szerek, fémek, radioaktív elemek, melyek akadályozhatják a vérképző rendszer- az immunrendszer a lép, a máj, a nyirokrendszer hatékony működését.

Lelki okok

A vérszegénység az én-gyengeség egyik jellegzetes formája, levertséget és kimerültséget okoz. Gyógyulást ebben az esetben az erők aktivizálása révén érhetünk el. Meg kell tanulnunk erős kézzel irányítani életünket, megkövetelni magunktól a szükséges lépések megtételét. 

A vashiány tünetei

Vas nélkül nincs oxigénfelvétel a tüdőben, megakad az oxigénszállítás a szervezetben és az oxidáció a sejtekben. Vashiány miatt kevesebb oxigén jut el a szövetekbe, ami miatt a test energia szintje nem éri el a megfelelő mértéket. A vashiányos állapot fellépésekor ezért jelennek meg olyan tünetek, mint fáradékonyság, gyengeség, aluszékonyság, fejfájás, levertség, hajlam a depresszióra, szédülés, szívtáji fájdalom, gyomor és bélpanaszok. Legáltalánosabb tünetként tartják számon az általános fáradtságérzetet, ráadásul ezt a legnehezebb felismerni. Az emberek ugyanis ebben a rohanó világban állandóan fáradtnak érezhetik magukat, épp ezért gyakran nem is foglalkoznak a fáradtságérzettel, mert azt az élet természetes velejárójaként fogják fel. Hogyha a szokásos fáradtságérzet gyengeséggel, levertséggel, ingerlékenységgel vagy összpontosítási gondokkal párosul, akkor ahhoz a vashiánynak is köze lehet.


Gyűjtsd a vasat

Vérszegénység esetén nemcsak vasnak, hanem B1, B2, B3 B4, B6, B7, B9 (folsav) -, B12-vitaminoknak, réznek, kobaltnak, és molibdénnek kell bejutni a szervezetbe. A vas felszívódásához C- és E-vitamin jelenlétére is szükség van.

Kiváló természetes vaspótló a Krauterblut szirup, komoly vashiánynál ezt a folyékony, vasban gazdag és annak felszívódását segítő, gyógy-és tápláléknövényekből készült szirup jó választás. Természetes tápegészként a csíráztatott búzából készült Manna Rax is hozzájárul a vaspótláshoz.

Goji bogyó (licium barbarum) magas C vitamin és vastartalma miatt szintén jó választás.

Minden zöld – klorofillban gazdag növény, cékla, licsi, sárgabarack, jó minőségű halak, húsfélék máj,  tojássárgája, tengeri moszat, kék-zöld alga, csalán fogyasztása szintén jó hatású.
A vasfelszívódást gátolja a gyomorsavhiány! Valamint a kávé koffeintartalma, kakaó, oxálsav (paraj, rebarbara), fitinsav (gabonafélék, korpa, magok, maglisztek), szójakészítmények. Ezekből csak keveset szabad fogyasztani. 

Joalis terápia a vérszegénység kezelésére

Fontos a glutén és tejtermékek kiiktatása az étrendből, a lerakódott anyagcsere toxin maradványok eltávolítása a szervezetből és a sérült bélflóra rendbetétele, hogy felszívódás akadálytalan legyen. Kiegészítésképen jó minőségű probiotikum szedése szintén elengedhetetlen. Továbbá, szükség szerint a gyomorsavhiány megszüntetése, a vérképző rendszer célzott méregtelenítése, a szervetlen toxinok kivezetése a terhelt szervekből Joalis gyógynövény alapú méregtelenítő információs cseppekkel, a terápia szintén fontos lépése.


Tóbiás Irén

Bejelentkezés állapotfelmérésre, információs méregtelenítésre hétköznap 10 és 12 óra között. Tel.: 06-30-474-0408