2014. január 19., vasárnap

Agyunkra megy a glutén



A glutén egészségkárosító hatása többek között a búza agyonnemesítésének is köszönhetően, ma már az egész emberiség egyetemes problémája.  Idegrendszert károsító hatásáról keveset hallani, pedig a glutén mint exorfin különösen aktív az agyi szövetekben, Erre már az 1970-es évek elején fény derült, amikor Dr. F. C. Dohan a glutén érzékenységgel és a skizofréniával kapcsolatos kutatásai során felhívta a figyelmet arra, hogy a súlyos elmebetegség kialakulása a gluténra, vagy az abból származó peptidekre vezethető vissza. 
Exorfinok az élelmiszerekben lévő fehérjék emésztése során keletkeznek, szerkezetük nagyban hasonlít az endorfinokéhoz. Az endorfinok az agyban termelődnek, belső fájdalomcsillapítóként hatnak és javítják a közérzetet. Endorfin szabadul fel pl. séta, kocogás, szerelmi együttlét, nevetés, zenehallgatás, meditáció közben és napfény hatására.  Az alkohol és a drogok is adnak átmeneti enyhülést a kimerített endorfinszintnek, de ezek már függőséget okoznak.
Az élelmi exorfinok számos vizsgálat szerint az endorfinokhoz hasonlóan szintén javítják a közérzetet és a hangulatot. Több ilyen típusú az endorfinhoz hasonló élelmiszer eredetű exorfint azonosítottak már, (búza, tej, kukorica, stb.) Valószínűleg az exorfinok lehetnek annak a jelenségnek az okai, hogy az allergiások jelentős mértékben függővé válnak arra az élelmiszerre, melyre allergiások és komoly megvonási tünetek jelentkezhetnek amikor elhagyják kedvenceiket ahogy ez a drogosoknál is látható.  A „meghalok egy kis kenyérért” érzés is ide tartozik. A glutén egy olyan fehérje mely a gabonákban található,(búza, árpa, zab, rozs) s melynek le kellene bomlania, hogy a szervezet hasznosítani tudja, de enzimhiány, vagy helytelen működés esetén ez nem történik meg.  A problémát a gluténén egyik összetevője a gliadin váltja ki, mely a búzában található. Emellett a rozs (secalin), az árpa (hordein), és zab (avenin) hasonló fehérjéi is fokozzák a gyulladást az arra érzékeny betegeknél.


A glutén főleg az idegrendszerben raktározódik (blokkolva ezzel az agy vérellátását), a metabolit fokozatosan lerakódik az idegszálak mentén, lelki labilitást, túlérzékenységet, idegrendszeri rendellenességet, továbbá krónikus emésztési és felszívódási zavarokat is okozva. Helytelen anyagcseréje a központi idegrendszer közreműködésével immunrendszeri problémákat idéz elő, elsősorban az autóimmunitás terén. A glutént átereszti a megrongálódott bélnyálkahártya, így az szétterjedhet az egész szervezetben.

Világszerte, így hazánkban is egyre nagyobb a gluténérzékenyek aránya a rejtett, más néven lappangó érzékenységet, intoleranciát is figyelembe véve számuk rohamosan növekszik, főleg a felnőtt lakosság körében. Nagyon fontos beszélni erről a problémáról, mert sokan évekig szenvednek a különböző tünetektől anélkül, hogy tisztában lennének azzal, hogy gluténérzékenyek.


Gluténérzékenységre utaló tünetek:

fejfájás, ingerlékenység, szorongás, depresszió, pánik, hiperaktivitás, szellemi leépülés, szklerózis multiplex, neuropátia, autizmus, skizofrénia, Dawn-kor, anorexia nervosa, fáradékonyság, felszívódási zavarok, Crohn- betegség, reflux, gyomorégés, puffadás, gyomorfekély, kiújuló szájfekély, (afta) hasi fájdalmak, hányinger, hányás, bél eredetű vérzés, felszívódási zavarok, diszlexia, foltos hajhullás, menstruáció elmaradás, vérszegénység (vashiányból, vagy folsavhiányból fakadó) ízületi fájdalmak, reumatoid artritisz, asztma, allergiák, ekcéma, pszoriázis, csontritkulás, csontfájdalmak, visszatérő nem gennyes középfülgyulladás, hasnyálmirigy gyulladás, szarkoidozis, meddőség, pajzsmirigy alulműködés, különféle autoimmun betegségek, különféle rákbetegségek (nyelőcsőrák, bélrák, lymphoma).

Ha a fenti tünetek közül több is jellemző valakire, mindenképpen jelentkezzen szűrésre. A tejre külön érdemes kitérni, mert az idegrendszer számára a kazein (tejfehérje) ugyanúgy méreg, mely főleg a gyerekekre nézve veszélyes. Következményei: asztma, labilitás, nyugtalanság, bőrproblémák stb. Érdemes egy teljes körű vizsgálatot elvégeztetni ami gluténra, kazeinre, tejcukorra, és candidiazisra is kiterjed, mert szinte egyikből következik a másik.

Glutén-laktózintolerancia, tejallergia, Candidiázis és vele összefüggő problémák felderítése és kezelése Joalis gyógynövény alapú méregtelenítő információs cseppekkel, Személyre szóló táplálkozási ajánlások.


Bejelentkezés állapotfelmérésre, 
információs méregtelenítésre hétköznap 10 és 12 óra között:
Tel.: 06 - 30 - 474 - 0408